Search
  • Herman

3. Hernieuwde kennismaking met Hongarije

Updated: Jan 17

Nadat we hadden besloten om ons serieus te richten op Hongarije hebben we het land een aantal keren bezocht.

Eigenlijk kenden we alleen maar het zuidwesten, het gebied ten zuiden van het Balatonmeer. Omdat we in 2018 andere verplichtingen hadden konden we pas in 2019 weer een lange vakantie in Hongarije plannen.

We besloten toen om juist het voor ons onbekende noorden te gaan bekijken: Eger, Miskolc en omstreken, het Bükk gebergte. Ook hebben we rondgetrokken in het oosten: Debrecen en de regio rond het Tiszameer. Daarnaast bekeken we de regio rond Kecskemét en het bekende "Nederlandse" dorp Csemő. In oktober zijn we nog een keer naar het zuidwesten gegaan om de provincies Somogy, Tolna en Baranya goed te bekijken.


Uiteindelijk merkten we dat we toch vielen voor het zuidwestelijke gebied dat ruwweg ligt tussen de plaatsen Kaposvár, Dombóvár, Pécs en Szigetvár. Het is een landelijk gebied, maar heuvelachtig. Op het kaartje linksboven het Zselic natuurgebied, rechtsonder het Mecsek gebergte (een beetje Ardennen-achtig).

In dat gebied zijn verschillende makelaars actief die zich richten op kopers uit Nederland, België en Duitsland en we hebben een aantal van hen gesproken. We hadden best wel wat vragen: wat komt er kijken bij een emigratie, wat zijn de do's en don'ts. Zo moet je bijvoorbeeld echt je financiën goed op orde hebben en niet denken dat Hongarije zo goedkoop is dat je op dat vlak niet zo voorzichtig hoeft te zijn. Ook een vraag: waarom gaan mensen die dit hebben gedaan weer terug naar Nederland (want ook dat gebeurt!).

We werden uitgebreid voorgelicht door Marc NIjhuis van Mecsek Makelaardij en Sivert Arends van Thuis in Hongarije. Van beiden hebben we heel veel informatie gekregen.


Zo werden de plannen steeds duidelijker en concreter. In 2020 wilden we weer een paar keer terug gaan om Hongarije in verschillende seizoenen te ervaren. En toen kwam er een virus uit China dat roet in het eten gooide...
60 views0 comments

Recent Posts

See All