Search
  • Herman

1. Eerste kennismaking met Hongarije

Updated: Jan 31

De eerste keer in Hongarije - althans voor Herman - dát is al even geleden, namelijk in juni 1984. Hongarije zat toen nog achter "het ijzeren gordijn". Een reis er naartoe was best nog een onderneming.

Herman kwam daar terecht met een groep jongeren van de Nederlands Gereformeerde Kerk uit Katwijk. Hongarije is een katholiek land, maar er zit ook een flinke groep "gereformeerden". Je kunt de kerken makkelijk uitelkaar houden: de katholieke hebben een kruis op de spits, de gereformeerde kerken een ster in de vorm van een bol met punten.

In Hongarije logeerden we bij dominee Bata Elek en zijn vrouw Sára. Zij woonden pal naast de kerk in Hetes, een dorpje ten noorden van de provinciehoofdstad Kaposvár.

Bata Elek liet ons veel van de omgeving zien: Balaton natuurlijk, maar ook de bronnen van Héviz, de stad Pécs en andere bezienswaardigheden. Met de jeugdgroep bezochten we natuurlijk ook een aantal kerkdiensten waar Bata Elek moest preken en wij - een bezienswaardigheid uit het verre Hollandia - mochten zingen. Grappig detail: op de avond van terugkomst uit Hongarije ontmoette Herman voor het eerst Rita, in de koffiebar van Youth for Christ Katwijk.Die eerste kennismaking beviel zo goed, dat we in 1986 voor een tweede keer gingen - nu samen - en in 1987 nóg een keer met een vriendengroep. Op de foto hierboven zie je Herman en Bata Elek in 1987 in de buurt van het Balatonmeer.

Helaas zijn Bata Elek en zijn vrouw reeds lang overleden - ze zijn begraven in Somogyjád.Hernieuwde kennismaking

Daarna zijn we een hele tijd niet geweest - tot in 2012 toen onze jongste zoon en onze pleegzoon 16 en 13 waren. We troffen toen een Hongarije aan dat behoorlijk was veranderd: winkels als Aldi, Lidl en Intersport waren aan hun opmars begonnen en het land was duidelijk aan het "verwestersen". Sommige dingen waren nog "als vanouds" zoals de handbediende spoorwegovergang die we tegenkwamen. Tot stomme verbazing van onze zoons was er werkelijk een mannetje wiens taak het was om een paar keer per dag met een slinger de spoorbomen te laten zakken!


Dat was de voorgeschiedenis - in het volgende blog: waarom we op het idee kwamen om in Hongarije te gaan wonen...42 views0 comments

Recent Posts

See All