Search
  • Herman

2. Waarom emigreren

Updated: Jan 17

Emigreren doe je niet zomaar in een opwelling. Meestal zijn er meerdere redenen om het doen - en óók redenen om het niet te doen. Uiteindelijk maak je de balans op en blijkt deze door te slaan naar één kant. Of niet natuurlijk. Bij ons was dat wel het geval...


Pensioenleeftijd De belangrijkste reden om de keuze te maken om te emigreren was de volgende: De pensioenleeftijd is de laatste jaren behoorlijk omhoog gegaan. Vroeger kon je vanaf je 60e met (vervroegd) pensioen, maar nu moet je doorwerken tot je 67e. De belangrijkste reden is natuurlijk dat we allemaal steeds ouder worden.

In onze omgeving zagen we echter dat mensen weliswaar ouder werden, maar dat de gemiddelde leeftijd waarop ze minder gezond werden en afhankelijker werden van anderen niet meesteeg. Die bleef ongeveer 75.

Oftewel: kon je vroeger nog gemiddeld 10-15 relatief gezonde jaren van je pensioen genieten, nu is dat gemiddeld nog maar een jaar of 7-8.


Nog één keer... Een tweede overweging was dat we graag nog een keer iets samen zouden "ondernemen". Wachten tot de pensioenleeftijd zou betekenen dat we al hard op weg zouden zijn richting de 70 voordat we "op pad" konden. En ga je dán nog wat geks doen?


Maar je kunt niet zomaar stoppen met werken en "leuke dingen gaan doen". Althans niet zonder financieel onafhankelijk te zijn - en dat waren we niet: we moesten gewoon werken voor hypotheek en levensonderhoud.

Ontdekking In 2017 ontdekten we dat het wél zou kunnen wanneer we zouden verhuizen naar Hongarije. De huizen zijn daar veel goedkoper: die kan je kopen zonder hypotheek.

Het levensonderhoud is daar voor een deel ook goedkoper (geldt niet voor alles!).

We dachten dat we in 2023 of 2024 zoveel gespaard konden hebben om de stap te wagen. De stijgende huizenprijzen in Nederland hebben die datum naar voren gehaald. In september 2021 hebben we een huis gekocht in Hongarije - en eind 2021 hebben we ons huis in Lelystad verkocht.

De volgende blogs vertellen wat over onze zoektocht naar een huis in Hongarije...

56 views0 comments

Recent Posts

See All