Search
  • Herman

6. Het Afscheid

De Franse dichter Haraucourt schreef eens de volgende beroemde zinnen: Partir c'est mourir un peu C'est mourir à ce que l'on aime On laisse un peu de soi-même En toute heure et dans tout lieu (vertaling: Weggaan is een beetje sterven, dat is sterven aan wat men liefheeft. Men verliest een beetje van zichzelf, in ieder uur en op elke plek).


Dat beschrijft wel het gevoel van de laatste weken voor ons vertrek, waar we allebei afscheid moesten nemen van onze familie, vrienden en collega's. En hoewel er natuurlijk geen sprake is van een definitief afscheid - zeker waar het familie en vrienden betreft - gaan we toch echt een heel eind uit de buurt wonen. Gelukkig waren de momenten van afscheid ook heel mooi en gezellig! En af en toe werden we ook nog verrast via de post...


"Gelukkig hebben we Skype" is de titel van een boek dat gaat over emigreren en de gevoelens van de emigranten maar vooral ook van de achterblijvers. Door de Corona pandemie hebben we allemaal de afgelopen twee jaar geleerd om via hulpmiddelen als Zoom, Skype en Whatsapp te communiceren. Maar we hebben ook gemerkt dat die hulpmiddelen maar beperkt zijn en echt fysiek contact niet kunnen vervangen. Natuurlijk houden we contact - via die hulpmiddelen. Maar er zullen best momenten komen dat we dat nabije contact gaan missen. Ook dat is deel van ons avontuur waarvan we niet op voorhand weten hoe het gaat aflopen. Gelukkig hebben een aantal vrienden en familieleden zich al gemeld voor een korte logeerpartij! komende zomer!


En na deze emotionele achtbaan komt het moment van vertrek dan opeens echt heel dichtbij. Rond 24 maart gaat het gebeuren. Over de verhuizing de volgende keer meer.

44 views0 comments

Recent Posts

See All