Route

van Nederland naar Dióspuszta

Vele wegen leiden naar Rome, maar slechts één naar Dióspuszta - althans - het laatste stuk. Je komt hier in ieder geval altijd per auto - maar je kunt er ook voor kiezen het eerste stuk te vliegen. Dit zijn de opties:

Met de auto

De auto is nog steeds de goedkoopste manier van reizen.

Vanuit Nederland is het ongeveer 1400 kilometer rijden. Het is in één keer te doen wanneer je niet vaak pauzeert en/of met meerdere chauffeurs bent. Trek ongeveer 17 uur uit voor de hele rit.

Rij eerst naar Frankfurt am Main in Duitsland. Tegen de tijd dat je daar bent rij je waarschijnlijk al een tijdje op de A3. Deze kan je helemaal uitrijden tot de Oostenrijkse grens bij Passau. In Oostenrijk rij je over de A8 en de A9 via Graz naar Slovenië. In Slovenië rij je via de A5 naar Hongarije. In Hongarije rij je over de M70 en de M7 tot Nagykanizsa. Daar verlaat je voor het eerst (!) de snelweg en volg je weg nummer 61 tot aan Nagybajom. Vanaf die plaats volg je de borden Kadarkút en Szigetvár.
Je kunt ervoor kiezen om eerst door te rijden naar Szigetvár als je boodschappen nodig hebt - zo niet dan ga je vlak voor het plaatsje Somogyapáti linksaf een smalle weg op richting Dióspuszta/Vásárosbéc. Volg de weg richting Vásárosbéc tot ongeveer een kilometer na het restaurant. 

 

Tol en vignetten
Helaas ontkomt je niet aan het betalen van tol (in Oostenrijk) en vignetten (in Oostenrijk, Slovenië en Hongarije), tenzij je kiest voor een alternatieve route zonder snelwegen.
Wat betreft de vignetten het volgende:
Voor Oostenrijk kan je vlak voor en bij de grens een vignet kopen (een sticker), maar dat kan ook vooraf in Nederland (sticker of digitaal), bijvoorbeeld via de website van de ANWB.
Voor Slovenië heb je ook een vignet nodig. Het is het makkelijkste om deze pas in Oostenrijk te kopen bij de tolpoort die je tegenkomt.

Beide vignetten moet je aan de binnenkant van je voorruit plakken. 

 

Hongarije kent een vignet voor de snelwegen (aangegeven met een M). 

Dat werkt zonder stickers: je kunt online registreren/betalen en je kenteken opgeven - dat is alles. 
 

Onderweg naar Dióspuszta

Met het vliegtuig

Vliegen kan natuurlijk ook. De vlucht naar Boedapest duurt ongeveer 2 uur. Er zijn twee vliegvelden in Nederland waarvandaan directe vluchten gaan: Schiphol (Easy Jet en KLM) en Eindhoven (Wizz Air).

Een retourvlucht kan je soms al voor rond de 80 euro boeken wanneer je op tijd bent - dat wil zeggen: een aantal maanden van tevoren. Maar hou voor het gemak een gemiddeld bedrag aan van ongeveer 110 euro voor een retour.

Het vliegveld van Boedapest is een heel stuk kleiner dan Schiphol en alles is goed aangegeven - verdwalen kan haast niet. En anders volg je de borden "Kijárat" (uitgang).

Eenmaal aangekomen in Hongarije is het waarschijnlijk het handigst om een auto te huren. Wij hebben zelf goede ervaringen met Sunny Cars, via de ANWB.
Volg op het vliegveld de borden die wijzen naar de desks van de autoverhuurbedrijven (Car Rental). De auto's staan (bij aankomst overdag) vlak buiten de toegangsdeuren van de terminal voor je klaar.

Vanaf het vliegveld rij je via de M4 naar de M0, richting Boedapest/Balaton.

Eenmaal over de Donau neem je de M7 richting Balaton.
Bij Balatonlelle (een badplaats aan de zuidoever van het meer) neem je weg nummer 67 richting Kaposvár. Deze weg rij je helemaal door tot Szigetvár.
In Szigetvár volg je een stukje wegnummer 6. Je komt dan langs een aantal supermarkten (Tesco, Lidl, Spar) - handig om even boodschappen te doen.
Vervolg de weg - bij de Spar linksaf, bij de eerste rotonde rechtsaf richting Kadarkút. Vlak voorbij Somogyapáti kan je rechtsaf richting Dióspuszta. Volg de smalle weg richting Vásárosbéc tot ongeveer een kilometer na het restaurant.

Landschap bij Boedapest gezien vanuit het vliegtuig